kat miedzy wektorami
NObody: Obliczyć kąt między wektorami a i b, jeżeli u=−a+4b i v=3a+2b są prostopadłe oraz długość a i b
wynosi 1.
Wiem ze to trzeba z iloczynu skalarnego ale totalnie nie wiem jak sie za to zabrac
20 sty 16:49
olekturbo: iloczyn skalarny musi sie rownac zero
−3a2+8b2 = 0
i wykorzystaj, że |ab| = 1
bedzie uklad rownan
20 sty 16:55
NObody: moglbym wiedziec jak doszedles do tego −3a2+8b2=0? bo z iloczynu troche inaczej jest
20 sty 17:02
Mila:
u
→ov
→=0⇔
(−a+4b) o (3a+2b )=0
−3a
2−2*aob+12*aob+8b
2=0
−3|a|
2+10aob+8|b|
2=0⇔
10aob=3−8
20 sty 17:27