a1 | 1 | |||
S∞= | = | |||
1−q | −x2+3x |
3 | ||
ponadto zauważyć że x = | to oś symetrii paraboli f(x) | |
2 |
1 | 1 | |||
zauważyć że | = | |||
−x3x | f(x) |
3 | ||
x = | ||
2 |
1 | ||
jeśli liczba f(x) rośnie w x∊(0,1), to logiczne jest że liczba | maleje w x∊(0,1) | |
f(x) |
1 | ||
i jeśli liczba f(x) maleje w x∊(2,3) to liczba | rośnie w x∊(2,3) | |
f(x) |
3 | 1 | |||
z racji symetrii względem x = | części wykresu | dla x∊(0,1) jest symetryczna do | ||
2 | f(x) |
1 | ||
zatem | to liczba bardzo duża (dążąca do +∞) | |
f(0,01) |
1 | ||
zatem | to liczba bardzo duża (dążąca do +∞) | |
f(2,99) |
1 | 1 | |||
policzyć wartości funkcji | dla x=1 oraz x=2 (te punkty wykresu | leżą | ||
f(x) | f(x) |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
wyjdzie że | = | oraz | = | |||||
f(1) | 2 | f(2) | 2 |
1 | ||
ma dokładnie dwa punkty wspólne z poziomą prostą y = m, gdy m∊< | , +∞) | |
2 |
1 | ||
a nie ma w ogóle punktów wspólnych gdy m∊(−∞, | ) | |
2 |
1 | ||
zatem równanie ma 2 rozw. gdy m∊< | , +∞) | |
2 |
1 | ||
oraz 0 rozw. dla m∊(−∞, | ) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |