RZĄD MACIERZY
RZĄD MACIERZY: RZĄD MACIERZY: Wyznaczanie rzędu macierzy.
Niech ktoś mi to wytłumaczy bo sesja tuż tuż a kompletnie co innego mi wychodzi.
E= 1212 1
20000
10000
21212
W odpowiedzi wychodzi,że r(E)=3. Jakim cudem? Dlaczego mi wychodzi 2?!
wiersz [12121] oraz [21212] ,także [20000] oraz [10000]; są proporcjonalne ,
więc skreślam jeden z nich pamiętając zasadę,że to nie zmienia rzędu macierzy
. I wychodzi mi :
12121
10000 oczywiście usuwam wiersz więc wychodzi : 1 + r[2121]= 2
20 sty 15:41