Obliczenie pochodnej cosx w podanym punkcie z definicji.
Lama: Cześć,
mamy obliczyć z definicji, pochodną funkcji cosx w punkcie x0 = π/2. Jako wskazówkę podano, że
trzeba skorzystać ze wzoru na różnicę cosinusów.
20 sty 15:16
Jerzy:
| | cos(xo + t) − cos(xo) | | π | |
= limt→0 |
| ... podstaw xo = |
| i wzór na różnicę |
| | t | | 2 | |
cosinusów
20 sty 15:24
Lama: Dziękuję za podpowiedź, akurat to mniej więcej wiem. Dochodzę do następującej postaci:
i dalej nie wiem co robić. Proszę o dokładną odpowiedź, ponieważ to jest zadanie na egzamin dla
bardzo wymagającego prowadzącego. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.
20 sty 15:39
Lama: Ponawiam prośbę
20 sty 16:21