całki
Hondziarz: O taka całka:
20 sty 15:08
Hondziarz: moge cos
3x rozpisać na (1−sin
2x)(cosx) i potem podstawienie t=sinx
20 sty 15:14
Jerzy:
możesz
20 sty 15:16
Jerzy:
| | −t2(t2 −1) | | t2 | |
i dostajesz: = ∫ |
| dt = − ∫ |
| dt ... i już prosto |
| | (t2−1)(t2+1) | | t2 + 1 | |
20 sty 15:20
Hondziarz: no to tak zrobiłem i wychodzi
20 sty 15:20
Hondziarz: oo ano właśnie, a ja nie wiem co dalej
20 sty 15:21
Jerzy:
| | t2 + 1 − 1 | | 1 | |
... = ∫ |
| dt = ∫dt − ∫ |
| ... obydwie elementarne |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
20 sty 15:26
Hondziarz: dzięki
20 sty 15:30
Hondziarz: A taka jeszcze?
zamiast 2sin
2x trzeba napisać 2−2cos
2x i podstawienie t=cosx
20 sty 15:41
Jerzy:
tak zrób
20 sty 15:44
Hondziarz: no dobra to mam z tego
no i dalej znowu się gubię
20 sty 15:46
Jerzy:
sprawdź znaki:
| | 1 | | 4t + 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt − |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | 2t2 − t − 2 | | 4 | | 2t2 − t −2 | |
(pierwsza elementarna , nad drugą popracuj)
20 sty 16:01
Jerzy:
źle..... w pierwszej całce licznik: 4t − 1 , a przed drugą znak +
20 sty 16:03
Hondziarz: | | A | | B | |
ale to w pierwszej mam liczyć Δ i potem z tymi |
| + |
| itd C...  |
| | ... | | ... | |
20 sty 16:44
Jerzy:
w pierwszej licznik jest pochodną mianownika, druga rozkład
20 sty 18:58
piotr: całka z 15.20
| | 1 | |
= −∫(1− |
| )dt = arctan(t)−t = arctan(sin(x))−sin(x) +C |
| | t2+1 | |
20 sty 19:34
Hondziarz: przykład z 16:01
| | 1 | |
tą drugą całkę można jako ∫ |
| dx = ln|x| + c  |
| | x | |
23 sty 13:53
Jerzy:
| | 1 | |
chodzi Ci o: ∫ |
| dt ? |
| | 2t2 − t − 2 | |
23 sty 13:58
Hondziarz: tak
23 sty 14:03
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
teraz podstawiasz: u = t − |
| i masz całkę: ∫ |
| du |
| | 4 | | | |
| | 1 | | 1 | | x | |
i korzystasz ze wzoru: ∫ |
| dx = |
| arctg |
| |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
23 sty 14:12
Hondziarz: | | 3 | | 17 | |
a zamiast |
| nie powinno być − |
| |
| | 4 | | 16 | |
23 sty 14:21
23 sty 14:25
Hondziarz: ok dzięki
23 sty 14:40
Hondziarz: Mam jeszcze z jedną problem:
23 sty 21:01
Hondziarz: Generalnie to zacząłem z podstawieniem t=√x. Prawidłowo?
23 sty 21:11
Jerzy:
pierwsze podstawienie Eulera
23 sty 22:14
Hondziarz: Nie miałem Eulera. Da się to zrobić jakoś prościej?
24 sty 12:36
Hondziarz: Podstawiłem t=
√x+1 i wyszło
24 sty 12:59
Jerzy:
brawo
24 sty 13:01