Pole powierzchni ...
niki : Pole powierzchni całkowitej walca wynosi 702 pi cm kwadratowych , a obwód jego przekroju
osiowego jest równy 80 cm .
a) Oblicz jaki procent pola powierzchni całkowitej walca stanowi pole jego powierzchni bocznej
,
b) Oblicz objętość walca ,
c) Wyznacz tangens kąta nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do jego podstawy .
20 sty 14:02
dero2005:
| ⎧ | Pc = 2πr2 + 2πrh = 702π | |
| ⎩ | 2h+4r=80 |
|
2h = 80−4r. >0. → r<20
r
2−40r+351=0
Δ=196
√Δ=14
r = 13
h = 14
P
b = 2πrh = 364π
V = πr
2h = 2366π
20 sty 15:29