trojkat prostokatny
kasia:

Wyznacz x, a następnie oblicz pole trójkąta prostokątnego ABC oraz wysokość opuszczoną na
przeciwprostokątną.
|AB| = 12
|AC| = x
|BC| = 2x+3
Obliczyłam x z pitagorasa, następnie pole. Mam problem z wyznaczeniem wysokości.
20 sty 12:47
Jerzy:
| | 1 | | 2PΔ | |
PΔ = |
| ICBI*h ⇔ h = |
| |
| | 2 | | ICBI | |
20 sty 12:55
kasia: dziekuje
20 sty 12:56
Qulka: co za moda ostatnio na rozbijanie ułamków na 3 piętra zamiast używać dużego U i nawiasów
| | 1 | |
klamrowych { } { } co daje |
| |
| | 2 | |
| | | | 1 | | i znów ułamek |
| na przykład | | | 2 | |
| |
albo nawet |
| |
| | | | 3 | | a w mianowniku też można |
| np | | | 4 | |
| |
20 sty 13:48
Jerzy:
sorry ... a ta uwaga , to a propos czego ?
20 sty 13:51
Qulka: Jerzy .. że patrzę na zadanie ( odpowiedź) i nie widzę o co chodzi ... i ostatnio zdarza
się coraz częściej, więc może z litości nad ślepcami komputerowymi będziesz używał bardziej
zwięzłej formy zapisu
20 sty 13:56
Jerzy:
| | 1 | |
dalej nie wiem, o co chodzi ? PΔ = |
| * ICBI * h .. jak to prościej zapisać ? |
| | 2 | |
20 sty 14:02
Qulka: a widzisz różnicę w odległościach? w zapisie wyżej i niżej

ale już wiem... to te znaczki
których u mnie nie widać powodują rozrzut

nic nie pisałam ... to chyba wina mojej przeglądarki

i dlatego to się mi tak często zdarza
20 sty 14:07
20 sty 20:50