Zapisz wyrażenie 2|x 6|-|x| |x 6| w najprostszej postaci, jeżeli wiadomo, że...
el presidente: Zapisz wyrażenie 2|x+6|−|x|+|x+6| w najprostszej postaci, jeżeli wiadomo, że x E (należy)
<0;6)
Proszę o pomoc w tym zadaniu
17 gru 18:04
R.W.16l: x+6 , gdzie x, to najwieksza mozliwa wartosc, czyli 5, czyli będzie dodatnia, czyli |x+6| =
(x+6) bo dod.
czyli 3|x+6|−|x|=3(x+6)−x = 3x−18−x = 2x−18 = 2(x−9)
ale czekaj na odpowiedź czy dobrze ...
17 gru 18:08
Silwest: no to czyli podstawiasz do modułów liczbe z tych przedzialow i jak wychodzi na plusie to nic
nie robisz jak na minusie odwracasz
czyli bedzie
2x+12−x+x+6
2x+18
2(x+9)
17 gru 18:09
Eta:
=3(x+6) −x = 3x +18 −x= ........
17 gru 18:11
Silwest: Eta ... Myslalem i myslalem o co ci chodzi i dopiero teraz sie kapnolem ze chodzi o R.W.16l
17 gru 18:13
R.W.16l: aaa fakt,
17 gru 18:13
el presidente: Dzięki

17 gru 18:17
magda: |x−4|+|4−x| dla x≤4
4 paź 23:48