pochodna z definicji
Phantasmagoria: Mam obliczyć pochodną z definicji.
f(x)=x2+2x+1 x0=1
Dochodzę do momentu 4Δx+(Δx)2Δx i nie wiem co dalej zrobić.
20 sty 11:33
Ziemniak: podziel przez Δx moze...
20 sty 11:35
20 sty 11:46
Phantasmagoria: X ma dążyć do jedynki? Na kursie etrapez, jest wyjaśnione, że to Δx−>0
20 sty 11:54
Metis: To zależy jaki zapis się przyjmuje.
Ja przyjmuje zawsze:
x−>x
0
20 sty 11:57
Phantasmagoria: Widzę, że sporo tych sposobów jest. No ale wynik wyszedł mi 0. Poprawnie to rozwiązałem?
20 sty 12:01
Metis: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna
x−>1
f(x)=x
2+2x+1
f(1)=4
x−>1
x−>1
| | (x+3)(x−1) | |
lim |
| = //ciach, ciach |
| | x−1 | |
x−>1
lim x+3 = 4
x−>1
Na podstawie definicji.
Tak można łatwiej sprawdzić:
f(x)=x
2+2x+1
f'(x)=2x+2
f'(1)=4.
20 sty 12:07
Metis: Zatem masz źle.
20 sty 12:07
Jerzy:
x
o = 1 f(x) = (x+1)
2 f(x
0 + t) = (1 + t + 1)
2 = (t+2)
2
t → 0
| | f(x0 + t)− f(x0) | | (2 + t)2 − 4 | | t2 + 4t | |
= lim |
| = lim |
| =lim |
| = 4 |
| | t | | t | | t | |
20 sty 12:13
Phantasmagoria: A możesz mi powiedzieć jeszcze, jak z postaci x2+2x−3, przeszedłeś do (x+3)(x−1), pewnie coś
prostego, czego teraz za nic nie pamiętam.
20 sty 12:22
Metis: Cóż

To postać iloczynowa funkcji kwadratowej.
20 sty 12:24
Jerzy:
= x2 + 3x − x − 3 = x(x+3) − (x+3)
20 sty 12:25
Jack: delte policzyl...
20 sty 12:25
Phantasmagoria: Dzięki za pomoc wszystkim. Policzyłem dalsze trzy przykłady, możecie powiedzieć tylko, czy te
wyniki są dobre?
f(x)=|x|, x
0=0, wynik: 1
f(x)=
√x−2, x
0+2, wynik: −2
| | π | |
f(x)=cosx, x0= |
| , wynik: 0 |
| | 2 | |
20 sty 12:47
Jerzy:
1) pochodna nie istnieje
2) pochodna nie istnieje
3) źle
20 sty 12:50
Phantasmagoria: ja pierdole, nic nie umiem z tego. dzięki za pomoc.
20 sty 12:54