matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Marlena:
X−1
∫ (
)
X+1
20 sty 11:14
Jerzy:
x +1 − 2
1
= ∫
dx = ∫dx − 2∫
dx
x+1
x+1
20 sty 11:15
Marlena:
a i wszystko jest do potęgi 2 zapomniałam dopisać
20 sty 11:18
Jerzy:
x
2
− 2x + 1
x
x
1
= ∫
dx = ∫
dx − 2∫
dx +∫
dx
(x+1)
2
x+1
x
2
−2x +1
(x+1)
2
20 sty 11:23
Marlena:
dziękuję
20 sty 11:25
Jerzy:
x
2
popraw pierwszą całkę: = ∫
dx − ..... dalej bez zmian
(x+1)
2
20 sty 11:25