nierówność wykładnicza
ppp: (13)x+2 + (13)x+1 ≥ 4
20 sty 10:11
20 sty 10:13
ppp: skąd to 9?
20 sty 10:15
Jerzy:
| 1 | | 1 | | 4 | |
| t + |
| t ≥ 4 ⇔ |
| t ⇔ 4 ⇔ t ≥ 9 |
| 9 | | 3 | | 9 | |
20 sty 10:20
ppp: a w ten sposób nie można tego zrobić?
(13)x+2+(13)x+1 ≥ 4
(13)x+1 (13+1) ≥ 4
(13)x+1 ≥ (13)−1
x+1 ≤ −1
x ≤ −2
20 sty 10:26
Aga1.: Nie można.
20 sty 10:31
Jerzy:
błedne rozwiąznie i błedny wynik
20 sty 10:32
Jerzy:
a nie ... wynik dobry , ale sposób zły
20 sty 10:33
ppp: to ja już nie rozumiem, nie umiem tego zrobić
20 sty 10:33
ppp: dlaczego zły sposób?
20 sty 10:34
Jerzy:
patrz 10:20 ... tam masz rozwiązanie , czego w nim nie rozumiesz ?
20 sty 10:34
Jerzy:
dobra .... masz dobrze rozwiazane , ale troche sobie komplikujesz
20 sty 10:36
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x+2=( |
| )x*( |
| )2=( |
| )x* |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
a
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
( |
| )x+1=( |
| )x* |
| =( |
| )x* |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Podstaw do lewej strony
Co otrzymasz?
20 sty 10:39
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ma dobrze: |
| *( |
| )x+1 + ( |
| )x+1 = ( |
| )x+1( |
| + 1) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
20 sty 10:44
Jerzy:
| | 1 | | 4 | | 1 | |
dalej: ( |
| )x+1* |
| ≥ 4 ⇔ ( |
| )x+1 ≥ 3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
20 sty 10:46
piotr1973: rozwiązanie z 10.26 jest poprawnie przeprowadzone, a podstawianie innej zmiennej może być ale
po co mieszać?
20 sty 10:54
Jerzy:
co znaczy "mieszać" .. podstawianie , to jedna z najprostszych metod rozwiązywania
dość skomplikowanych równań, a zwłaszcza wykładniczych
20 sty 10:58
ppp: piotr1973 no właśnie... po co mieszać?
20 sty 11:02