matematykaszkolna.pl
nierówność wykładnicza ppp: (13)x+2 + (13)x+1 ≥ 4
20 sty 10:11
Jerzy:
 1 
⇔ (

)x ≥ 9 ⇔ .... ?
 3 
20 sty 10:13
ppp: skąd to 9?
20 sty 10:15
Jerzy:
 1 
t = (

)x
 3 
1 1 4 

t +

t ≥ 4 ⇔

t ⇔ 4 ⇔ t ≥ 9
9 3 9 
20 sty 10:20
ppp: a w ten sposób nie można tego zrobić? (13)x+2+(13)x+1 ≥ 4 (13)x+1 (13+1) ≥ 4 (13)x+1 ≥ (13)1 x+1 ≤ −1 x ≤ −2
20 sty 10:26
Aga1.: Nie można.
20 sty 10:31
Jerzy: błedne rozwiąznie i błedny wynik
20 sty 10:32
Jerzy: a nie ... wynik dobry , ale sposób zły
20 sty 10:33
ppp: to ja już nie rozumiem, nie umiem tego zrobić
20 sty 10:33
ppp: dlaczego zły sposób?
20 sty 10:34
Jerzy: patrz 10:20 ... tam masz rozwiązanie , czego w nim nie rozumiesz ?
20 sty 10:34
Jerzy: dobra .... masz dobrze rozwiazane , ale troche sobie komplikujesz
20 sty 10:36
Aga1.:
 1 1 1 1 1 
(

)x+2=(

)x*(

)2=(

)x*

 3 3 3 3 9 
a
 1 1 1 1 3 
(

)x+1=(

)x*

=(

)x*

 3 3 3 3 9 
Podstaw do lewej strony Co otrzymasz?
20 sty 10:39
Jerzy:
 1 1 1 1 1 
ma dobrze:

*(

)x+1 + (

)x+1 = (

)x+1(

+ 1)
 3 3 3 3 3 
20 sty 10:44
Jerzy:
 1 4 1 
dalej: (

)x+1*

≥ 4 ⇔ (

)x+1 ≥ 3
 3 3 3 
20 sty 10:46
piotr1973: rozwiązanie z 10.26 jest poprawnie przeprowadzone, a podstawianie innej zmiennej może być ale po co mieszać?
20 sty 10:54
Jerzy: co znaczy "mieszać" .. podstawianie , to jedna z najprostszych metod rozwiązywania dość skomplikowanych równań, a zwłaszcza wykładniczych
20 sty 10:58
ppp: piotr1973 no właśnie... po co mieszać?
20 sty 11:02