rownanie
boczekarnold: Dla jakich wartości m rownanie x(3x−6)(×3 +27)(x+m) =0 z niewiadomą x ma trzy rozne
rozwiazania?..
20 sty 09:28
Jerzy:
Dla: m = 0 lub m = − 2 lub m = 3
20 sty 09:30
boczekarnold: to jest x(3x−6)=0
x=0 v x=2
20 sty 09:33
Jerzy:
dla podanego m (9:30) , to równanie ma dokładnie trzy różne pierwiastki:
x = 0 lub x = 2 lub x = −3 , ale nie o to pytają w zadaniu.
20 sty 09:36
boczekarnold: aa i potem ten x stawiam pod x2+xm=0
np. 02+0m=0
1+0m=0
i za m mam podstawic taka liczbe , ktora spowoduje 0 i tubedzie 0 , dobrze rozumuem?
20 sty 09:43
Jerzy:
Rozumiesz o co pytają w zadaniu ?
20 sty 09:45
boczekarnold: niezbyt
20 sty 10:18
Jerzy:
masz podać takie wartości parametru m, dla których to równanie ma dokładnie trzy różne
rozwiązania ( pomimo,że jest czwartego stopnia ) i nikt Cię nie pyta o to, jakie to rozwiązania
20 sty 10:22
Aga1.: No to rozwiążmy równanie
x(3x−6)(x3+27)(x+m)=0
x=0 lub 3x−6=0 lub x3+27=0 lub x+m=0
x=0 lub x=2 lub x=−3 lub x=−m Gdy za m podstawisz m=0 to jakie mamy rozwiązania?
Odp. 0,2,−3, czyli jest ich trzy różnych
gdy m=−2 to mamy
0,2,−3,2 czyli też trzy różne , bo 2 występuje dwa razy
gdy m=3
to mamy x=0, x=2, x=−3, x=−3
Ale gdy np m=−5
to mamy 0,2,−3,5 , czyli cztery różne rozwiązania
20 sty 10:29
boczekarnold: już rozumiem Jerzy skąd wzięły się m , dziekuje
21 sty 13:11