pochodne
zzz: Możecie mi podać parę przykładów pochodnych ? Najlepiej w miarę prostych
19 sty 22:24
19 sty 22:25
zzz: f(x)=x−3/2
f'(x)=−1,5x−2,5
19 sty 22:26
Janek191:
19 sty 22:32
zzz: Jeżeli to jest dobrze to
Mogą być powoli coraz trudniejsze chcę zobaczyć w jakim stopniu je umiem
19 sty 22:33
Jack: znasz wzor na iloczyn/iloraz?
19 sty 22:33
zzz: tak, podstawowe wzory znam, jedynie nie rozumiem z logarytmami
19 sty 22:34
Jack: sin2x
tgx
sinx*sinx
19 sty 22:34
zzz: sin2x=sinx*sinx=
cosx*sinx+sinx*cosx
19 sty 22:37
zzz: czyli 2sinxcosx
19 sty 22:37
zzz: za sin2x i tgx nie wiem jak sie zabrac
19 sty 22:38
Jack: wzor na iloraz znasz...na sinus i cosinus tez ? : D
19 sty 22:41
Jack: a sin2x to faktycznie nie, bo to funkcja zlozona, to dopiero pozniej bedziesz mial...chociaz
mozesz zrobic
sin2x = 2sinx cosx i pochodna iloczynu
19 sty 22:42
zzz: (sinx/cosx)`=
| cosxsinx−(−sinx)sinx | |
| |
| cos2x | |
{cosxsinx+sin
2x}{cos
2x}
19 sty 22:45
zzz: Trygonometrią może później się zajmę bo nie za ciekawie mi to idzie

Masz jeszcze jakiś fajny
przykład ?
19 sty 22:55
Ziemniak: albo przy rysowaniu funkcji sie przydaja
19 sty 23:10
Jack: widze ze Ci juz starczy : D
19 sty 23:11
zzz: (sinx/x
2)'
cosx(x
2)−(sinx)(2x)/x
4
x
2cosx−2xsinx/x
4

((x
2−1)(x
3+1))'
2x(x
3+1)−(x
2−1)(3x
2)/(x
3+1)
2
2x
4+2x−(3x
4−3x
2)/x
6+2x
3+1
19 sty 23:17
Ziemniak: 
w takiej postaci mialo zostac, bo z glowy przyklad −> ten z sinx/x
2
19 sty 23:19
zzz: A ten drugi jest dobrze ?
19 sty 23:20
Ziemniak: jest ok, ale mianownika nie musiales rozpisywac...zazwyczaj sie go zostawia
19 sty 23:21
zzz: Oki, masz cos jeszcze ?
19 sty 23:22
Ziemniak: nie...ale w ksiazce na pewno masz ?
19 sty 23:25
zzz: Ksiazke gdzie będe miał pochodne będe miał za rok bo jestem dopiero w 2 klasie lo
19 sty 23:26