matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
xxx135:
Oblicz tangens kąta ostrego utworzonego przez środkowe trójkąta prostokątnego równoramiennego poprowadzone do przyprostokątnych.
3
Odpowiedź:
4
19 sty 22:19
Eta:
Jeden z (kilku sposobów)
2a
1
tgβ=
=2 , tgγ=
a
2
tgβ−tgγ
3
α= β−γ to tgα= tg(β−γ)=
= ....... =
1+tgβ*tgγ
4
19 sty 23:18
xxx135:
Dzięki
20 sty 21:33
Eta:
20 sty 21:43