macierze
dipsi: 1.Dla jakich wartości parametrów a, b, c, d, podany układ równań liniowych jest sprzeczny
x + y = a,
z + t = b,
x + z = c,
y + t = d?
czy det A=0, dobrze myśle?
2.Dla jakich wartości parametru m, podany układ jednorodny ma niezerowe rozwiązanie
mx + y + 2z = 0,
2x − y + mz = 0,
mx + y + 4z = 0?
znalazłam odpowiedz że det A=0, ale nie wiem dlaczego?
układ jednorodny ma zawsze rozwiązanie, a układ niejednorodny to układ Cramera który ma tylko
jedno rozwiązanie
19 sty 22:05
dipsi: ?
20 sty 07:01