Pliss
Arci: rozwiąż równanie
19 sty 21:09
Ajtek:
Krok pierwszy dziedzina:
a)x−1≠0 ⇒ x≠1
Krok drugi rozwiązanie:
x=2(x−1)
Dalej sobie poradzisz, pozostałe analogicznie!
19 sty 21:13
piotr: najpierw założenia: mianownik≠0
ogólnie we wszystkich przypadkach przenosisz wszystko na jedną stronę, wtedy wspólny mianownik
i w liczniku wyjdzie trójmian kwadratowy, który przyrównujesz do 0 i liczysz z delty
19 sty 21:14
Arci: Dzięki
19 sty 21:21
Janek191:
| | x + 1 | |
b) |
| = 1 ; x ≠ 3 |
| | 3 − x | |
x + 1 = 3 − x
2 x = 2
x = 1
====
20 sty 00:45
olekturbo: c) x # −2
−x = x(x+2)
−1 = x+2
x = −3
20 sty 00:46