Rozwiąż równianie.
amanda: 1. Dla jakich wartości m równanie x(3x−6)(x3+27)(x+m)=0 z niewiadomą x ma trzy różne
rozwiązania?
2. W koszyku jest pięć kul o numerach 1,2,3,6,9. Losujemy kolejno bez zwracania trzy kule i
zapisujemy ich numery, tworząc liczbę trzycyfrową: numer pierwszej wylosowanej kuli jest cyfrą
setek, drugiej− cyfrą dziesiątek, a trzeciej−cyfrą jedności zapisanej liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę podzielną przez 3. Wynik podaj w postaci ułamka
nieskracalnego.
19 sty 21:09
Janek191:
x1 = 0
x2 = 2
x3 = − 3
Odp. m = 0
19 sty 21:17
amanda: a mogę prosić o obliczenia? Bo nie bardzo wiem jak to rozwiązać.
19 sty 21:37
Ajtek:
Tu nie ma co liczyć, tutaj trzeba pomyśleć.
19 sty 21:39
Jack: x(3x−6)(x3+27)(x+m) = 0
stąd
x=0 lub 3x−6=0 lub x3+27 = 0 lub x+m = 0
stąd
x= 0
3x=6 −>>> x = 2
x3 + 27=0 −>>>>> x = − 3
Widac ze mamy juz 3 rozwiazania, wiec m = 0 −>>wtedy mamy 3 rozne przy czym 0 jest podwojne...
19 sty 21:41
Janek191:
Masz wypisane już trzy różne pierwiastki. Dla m = 0 x4 = 0 = x1 , więc mamy
nadal trzy różne pierwiastki.
19 sty 21:41
amanda: Dziękuje

Rozumiem.
19 sty 21:42
misiak:
dla m=−2 dla m=3 też
19 sty 21:52
Janek191:
Masz rację
19 sty 21:55