Pierwiastki wielomianu
Zyp: Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu:
w(x)=2x
3−5x
2−28x+15
proszę o pomoc
19 sty 20:47
Ajtek:
W(5)=0
19 sty 20:50
Janek191:
x = − 3
bo
− 54 − 45 + 84 + 15 = 0
Podziel
( 2 x3 − 5 x2 − 28 x + 15) : ( x + 3) =
19 sty 20:52
Zyp: ach no tak, dziękuje
19 sty 20:53
Janek191:
Masz już dwa
19 sty 20:53
Ajtek:
A jest trzeci wymierny, bo nie sprawdzałem?
19 sty 20:55
Ludwik Montgomery: jest trzeci wymierny...
19 sty 20:57
Ajtek:
Aha, dzięki

.
19 sty 20:58
piotr: −3, 1/2, 5 wszystkie wymierne
19 sty 21:00
Eta:
2x3−x2−4x2+2x −30x+15=x2(2x−1)−2x(2x−1)−15(2x−1)=
(2x−1)(x2−2x−15)= (2x−1)(x−5)(x+3)
19 sty 21:01
Zyp: dziękuje bardzo, a ostatnie rozwiązanie bardzo ciekawe
19 sty 21:12
Janek191:
Jak zwykle u Ety:
19 sty 21:14
Eta:
19 sty 21:15
Zyp: pomożecie z jeszcze jednym ?
x−−>
√5
19 sty 21:18
Janek191:
Rozłóż licznik i mianownik na czynniki i skróć .
19 sty 21:21
Jack: tez to lubie : D
19 sty 21:21
Jack: | x2(x+1)−5(x+1) | | (x+1)(x2−5) | | x+1 | |
| = |
| = |
| |
| 10(x2−5) | | 10(x2−5) | | 10 | |
19 sty 21:23
Janek191:
| | x2 *( x + 1) − 5*(x + 1) | |
f(x) = |
| = ... |
| | 10*(x −√ 5)*(x + √5) | |
19 sty 21:23
Ajtek:
| x(x2−5)+(x2−5) | | (x2−5)(x+1) | |
| = |
| |
| 10(x*2−5) | | 10(x2−5) | |
Dalej dasz sobie radę

.
19 sty 21:23
Eta:
19 sty 21:24
Jack: 
pierwszejszy
19 sty 21:24
Jack: jak ja bym chcial miec takie banaly na maturze
19 sty 21:25
Jack: no wiadomo ze x→√5...chyba : D
19 sty 21:25
Ajtek:
Sępy

.
19 sty 21:25
Zyp: nie jest powiedziane że będą takie banały
19 sty 21:26