Uogólniona suma i iloczyn rodziny zbiorów.
pavlobart: Witam, czy byłby ktoś w stanie pomóc zrozumieć jak zrobić to zadanie krok po kroku − nie mam
pojęcia jak to zrobić.
Wyznacz Un∊ℕ An, ∩n∊ℕ An,Un∊ℕ (ℛ\An), ∩n∊ℕ (ℛ\An) dla An =
<−1n , 2n)
19 sty 20:37
Janek191:
A
1 = < − 1, 2)
itd
więc
U A
n = < − 1, +
∞)
n∊ℕ
19 sty 20:43
pavlobart: Pięknie dziękuję!
19 sty 20:55
Janek191:
∩ An = ( 0, 2)
n∊ℕ
19 sty 20:58
pavlobart: a skąd taki iloczyn? Mógłbym prosić o bardziej przejrzyste rozwiązanie?
19 sty 21:11
Janek191:
Iloczyn, to część wspólna wszystkich A
n
19 sty 21:13
pavlobart: 0 jest w przedziale otwartym, dlatego bo −1n zbliża się do 0 od lewej strony, ale nigdy
nim nie będzie tak?
19 sty 21:17
Janek191:
Tak
19 sty 21:18
Janek191:
Jednak nie.
0 należy do wszystkich tych An
więc
... = < 0, 2)
19 sty 21:20
pavlobart: a jeśli chodzi o Un∊ℕ (ℛ\An), ∩n∊ℕ (ℛ\An) to wynikiem Un∊ℕ (ℛ\An) = (−∞, −1) a
∩n∊ℕ (ℛ\An) = (−∞,0> U <2,+∞), zgadza się?
19 sty 21:26