matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź ciąg, którego funkcją tworzącą jest...
SkySurfer:
2x
Znajdź ciąg, którego funkcją tworzącą jest f(x)=
+x
1−x
2
Nie za bardzo wiem co mam z tym x−em zrobić.
19 sty 20:17
SkySurfer:
Doszedłem do czegoś takiego: f(x)=...=∑
n=0
∞
2x
2n+1
+ x = x + 2x + 2x
3
+ 2x
5
+ ... + 2x
2n+1
= 3x + 2x
3
+ 2x
5
+ ... + 2x
2n+1
⎧
0 dla n parz.
⇒ a
n
=
⎨
2 dla n nieparz.
⎩
3 dla n = 1
20 sty 13:29