liczby zespolone
dipsi: | | 1 | | 15 | |
mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło (t+ |
| )2= − |
| |
| | 2 | | 4 | |
19 sty 20:14
Mila:
−1=i
2
| | 1 | | √15 | | 1 | | √15 | |
(t+ |
| −i* |
| )*(t+ |
| +i* |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √15 | | 1 | | √15 | |
t+ |
| =i* |
| lub t+ |
| =−i* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √15 | | 1 | | √15 | |
t=− |
| +i* |
| lub t=− |
| −i* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 sty 20:34
dipsi: w takim razie mam jeszcze jedno pytanie
mam takie polecenie
Podane wielomiany rozłożyć na nierozkładalne czynniki rzeczywiste
x
4+x
2+4= (x
2+2)
2−3x
2=(x
2−
√3x+2)(x
2+
√3x+2)
i x
2= te odpowiedzi które ci wyszły na górze
jaka odpowiedz do tego polecenia jest prawidłowa
19 sty 20:44
Mila:
Tak zostało zrobione:
| | 1 | | 1 | |
(x4+x2+4)=(x2+ |
| )2− |
| +4= |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 15 | | 1 | | 15 | |
=(x2+ |
| )2+ |
| =(x2+ |
| )2−i2 |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | √15 | | 1 | | √15 | |
=(x2+ |
| −i |
| )*(x2+ |
| +i |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
====================================== i dalej trzeba rozłożyć
Wg Ciebie tak:
x
2−
√3*x+2=0
Δ=3−4*2=−5=i
2*5
| | √3−i√5 | | √3+i√5 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
2+
√3*x+2=0
| | −√3−i√5 | | −√3+i√5 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
4+x
2+4=
| | √3−i√5 | | √3+i√5 | | −√3−i√5 | | −√3+i√5 | |
=(x− |
| )*(x− |
| )*(x− |
| )*(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I taką daj odpowiedź, możesz coś ze znakami uprościć
19 sty 21:05
dipsi: ale jak jest napisane rzeczywiste to też zespolone?
19 sty 21:32
Mila:
Jeśli w zbiorze R
to :
(x4+x2+4)=(x2−√3x+2)(x2+√3x+2)
Tylko nie rozumiem po co dali dali podpowiedź z liczbą i.
19 sty 21:39
dipsi: jeszcze raz rzeczywiste to tylko same x,
a jaka byłoby polecenie żeby było i
*nierozkładalne czynniki zespolone?
19 sty 21:51