równania wielomianowe z wartością bezwzględną
Kamil: Cześć na zajęciach dostałem taką pracę domową i nie za bardzo wiem jak zrobić takie równanie :4
|x|+|x|3=0
3|x|+4x3=0
19 sty 19:58
Kamil: W pierwszym przykładnie w drugim x nie ma wartości bezwzględnej popełniłem błąd
19 sty 19:59
PW: Ma być
|x| + x3 = 0?
19 sty 20:07
Kamil: tak
19 sty 20:09
PW: No to popatrz trzeźwo:
− liczba 0 jest rozwiązaniem
− jeżeli x > 0, to oba składniki po lewej stronie są dodatnie − rozwiązań nie ma
− jeżeli x < 0, to równanie jest równoważne równaniu
−x + x3 = 0, x∊(−∞,0),
które umiesz rozwiązać.
19 sty 20:13