wyznacz wszystkie całkowite wyrazy ciągu
Julek: Cześć , wyjaśnicie mi jak to rozwiazać?
jak narazie zamieniłem to na coś takiego
| | −2(n+2)+6 | | 6 | |
an= |
| czyli an = |
| −2 |
| | n+2 | | n+2 | |
19 sty 19:45
Ajtek:
| | 6 | |
Teraz odpowiedz sobie na pytanie: dla jakich n |
| będzie liczbą całkowitą. |
| | n+2 | |
19 sty 19:49
Julek: dla n=1
19 sty 19:52
Ajtek:
Mało

. Jeszcze jedno n.
19 sty 19:55
Julek: Chyba juz wiem jak.
Najpierw to widze ze to jest funkcja malejaca , bo na poczatku jak podstawilem 1 za n to
wychodzi 2 ,
dalej jak podstawiam to liczby sa coraz mniejsze az do zera
czyli odpowiedz do dla a1 i a4 , powiedzcie ze to rozumiem xd
19 sty 19:57
Ajtek:
Rozumiesz. "Odpowiedz to dla a1 i a4" poprawniej dla n=1 i n=4, ewentualnie pierwszy i czwarty
wyraz c. są całkowite.
19 sty 20:01
Janek191:
Jeszcze n = − 4 i n = − 8
19 sty 22:12
Ajtek:
Janek191, mamy ciąg

.
19 sty 22:13
Janek191:
Mają być całkowite wyrazy ciągu, a nie tylko naturalne.
Jeszcze n = − 1 oraz n = − 3
19 sty 22:15
Janek191:
A faktycznie − zapomniałem o ciągu , zapatrzyłem się tylko na ten ułamek
19 sty 22:17
Ajtek:
A czy widziałeś −4 wyraz ciągu? Z definicji ciągu wynika, że n∊N+
19 sty 22:17
Ajtek:
No właśnie. Rozumiem emocje po meczu z Francją w ręczną

.
19 sty 22:17