matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie Pomocy !
Alicja:
3x
Rozwiąż równanie
2
x
+1=
x−2
19 sty 19:15
Janek191:
x ≠ 0 i x ≠ 2
2
3 x
+ 1 =
x
x − 2
2 + x
3 x
=
; mnożymy na krzyż
x
x −2
( x + 2)*(x − 2) = x*3 x x
2
− 4 = 3 x
2
2 x
2
= − 4 / : 2 x
2
= − 2 = 2 i
2
x = −
√
2
i lub x =
√
2
i ====================
19 sty 22:22