Prosze o odpowiedz
rasia: | | 3x−1 | |
gdy mam finkcje y= |
| i musze obliczyc ekstremum lokale, a gdy pochodna funkcji |
| | 2x+1 | |
przyrównam do 0, to wychodzi 5=0, to musze napisac jakis wniosek ?
19 sty 19:01
piotr: ta funkcja nie ma ekstremów lokalnych
19 sty 19:04
piotr: pochodna:
| 5 | |
| nie ma miejsc zerowych |
| (2 x+1)2 | |
19 sty 19:05
rasia: wiec monotoniczność funkcji tej tez nie da się określić ?
19 sty 19:07
piotr: asymptota pozioma w −
∞ i w +
∞ y=3/2
| 3 x−1 | |
| −>3/2 przy x−>±∞ |
| 2 x+1 | |
asymptota pionoma x=−1/2
| 3 x−1 | |
| −>±∞ przy x−>−1/2 |
| 2 x+1 | |
19 sty 19:17
piotr: pochodna jest dodatnia w całej dziedzinie więc funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie
19 sty 19:19