funkcja
boczekarnold: W trojkacie prostokatnym ABC punkty A (−4,1) B(7,−2) sa koncami przeciwprostokatn. prosta o
rownaniu y= 1/3x+ 7/3 zawiera jedną z przyprostokątnych tego trojkata. ooblicz dlugosc
srodkowej BS w trojkacie ABC
19 sty 18:24
boczekarnold: pomocy !
19 sty 18:55
Eta:
| | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
k: y= |
| x+ |
| A∊k bo 1= |
| *(−4)+ |
| =1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
prosta BC =p ⊥k to wsp. kierunkowy aBC=− |
| = −3 |
| | ak | |
p: y= −3(x−x
C)+y
C ⇒ p: y=−3x+19
Rozwiąż układ równań : k i p otrzymasz współrzędne punktu
C( 5,4)
| | 1 | | 5 | |
Wyznacz współrzędne środka S odcinka AC : ..... S( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
środkowa
s to prosta BS
i tu wykaż się już sam

BS: y= ........................
19 sty 21:13
boczekarnold: dziekuje ci kochana! :3
20 sty 09:26