ciąg arytmetyczny
MATURA ! : Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których pierwiastkami równania (x2−1)(x2−m2)=0 są
cztery kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego.
19 sty 18:09
Marsel:
wzór skóconego mnożenia:
(x−1)(x+1)(x−m)(x+m)
otrzymujemy następujące pierwiastki:
x1=−1, x2=1, x3=m, x4=−m
mamy następujące możliwości (więcej nie może być ponieważ x2−m2 jest symetryczne wzgledem osi
OY):
1)−m, x1, x2, m dla m>0
2)x1, −m, m, x2
3)m, x1, x2, −m dla m<0
4)x1, m, −m, x2
rozwiązujemy:
1) r= x2−x1 = 2
m−x2=2 => m=3
3) j/w tylko m=−3
2) x2=x1+3r
1=−1+3r => r=2/3 => m=1/3
4)j/w tylko m=−1/3
ODP: m=+−3 lub =+−1/3
20 sty 01:30