Rozwiąż i przedstaw na osi!
rayson: Rozwiąż:
a) |3−x|=5
b) √x2−4x+4=1
c) |2−x|<7
Trzeba to także pokazac na osi, ale mi wystarczy podany przedział. Proszę o pomoc
17 gru 17:43
Jaś: a) 3−x=5 v 3−5 = −5
17 gru 17:46
Jaś: b) podnosisz do kwadratu (ale musisz też wyznaczyć dziedzinę czyli to co jest pod pierwiastkiem
większe od zera) a nastepnie liczysz delte
17 gru 17:48
Jaś: c) 2−x<7 i 2−x>−7
wyznaczas sumę tych dwóch zbiorów
17 gru 17:49
rayson: czyli zbiór będzie wyglądał tak?
c) <−7;7>
17 gru 17:51
Godzio:
b) to niekoniecznie o to chodzi
√x2−4x+4=1
√(x−2)2 =1
|x−2| = 1
x−2=1 v x−2=−1
x=3 v x=1
17 gru 17:58
mistic: To ja już to kminie, Wielkie dzięki
17 gru 18:00
Jaś: no masz rację, faktycznie dało się prościej ale nie chciało mi się myśleć
17 gru 18:24