proszę o pomoc
cinek: Boki trójkąta mają długości |AB|=8, |BC|=7, |AC|=12. Oblicz długości odcinków, na które każda z
dwusiecznych dzieli przeciwległy bok.
19 sty 18:06
Mila:

Dwusieczna kąta A;
Z tw. o dwusiecznej:
| 8 | | 12 | |
| = |
| ⇔8f=12e /:4⇔2f=3e |
| e | | f | |
e+f=7⇔e=7−f
−−−−−−−−−−−
2f=3*(7−f)
2f=21−3f
5f=21
e=7−4
15=2
45
================
Tak postępujesz z każdą dwusieczną.
19 sty 18:19
cinek: dziękuje. trudne to(:
19 sty 18:25
Mila:
Nie jest trudne. Popatrz na rysunek i zrozumiesz.
19 sty 18:26
cinek: ale jak z każdą dwusieczną ? to to nie koniec?
19 sty 18:28
Mila:
Masz trzy kąty, to trzy dwusieczne.
Teraz narysuj jeszcze raz ΔABC i dwusieczną kąta B.
Potem dwusieczną kąta C.
19 sty 18:49
Wiem:
Po prostu widzisz:
Dla boku |AB|=8 istnieją ewidentne zależności:
| 8 | | 7 | | 12 | | 8−x | | a1 | | x | | a1 | |
| = |
| = |
| ⋀ |
| = |
| ⋀ |
| = |
| |
| sinα | | sinβ | | sinγ | | sin0,5α | | sinβ | | sin0,5α | | sinγ | |
| | 1 | | 18 | |
A rozwiązaniem takiego układu są długości 5 |
| i 2 |
| |
| | 19 | | 19 | |
Pozostałe boki analogicznie,po krótkich obliczeniach sama dojdziesz
19 sty 18:57
cinek: dziękuje już ogarniam
19 sty 19:05
19 sty 19:15
Odblokowany obywatel:
A na forum i po za nim(i to też) nadal bezczelne jeszcze publicznie nie wyjebane w
odbytnicę policyjne małpy,technicznie uprzywile jo w ani dygnitarze
20 sty 04:38