liczby zespolone
dipsi: Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i naryso−
wać zbiory liczb zespolonych spełniających warunki:
|(1+i)z−4|=|(1−i)z+6|
nie wiem jak to rozpisać, czy za z=x+iy ale to niewiele zmieni
proszę o wskazówke
19 sty 17:36
ICSP: | | 4 | |
L = |(1 + i)z − 4| = | (1 + i) * [z − |
| ]| = |1 + i| * |z − (2 − i)| = 2|z − (2 − 2i)| |
| | 1 + i | |
To samo zrób z liczbą po stronie prawej.
19 sty 17:39
dipsi: | | 4 | |
nie wiem jak zrobiłes |
| = (2−i) |
| | 1+i | |
19 sty 17:59
Mila:
| 4 | | 1−i | | 4*(1−i) | | 4*(1−i) | |
| * |
| = |
| = |
| =2(1−i)=2−2i |
| 1+i | | 1−i | | 12−i2 | | 2 | |
19 sty 18:05
19 sty 18:06
dipsi: wychodzi |1+i|*|z− (2−2i)|=|1−i |* |z+(3−3i)|
19 sty 18:11
ICSP: sprawdź prawą stronę.
19 sty 18:12
dipsi: 3+3i
19 sty 18:15
ICSP: |1 + i| = ?
|1 − i| = ?
19 sty 18:15
dipsi: | | |1−i||z+3+3i| | |
|1+i|= |
| |
| | |z−2+2i| | |
19 sty 18:20
ICSP: to pod podstaw :
|a + bi| = ?
Pytam o definicje. Potem na jej podstawie policzyc :
|1 + i|
|1 − i|
i uprościć co się da.
19 sty 18:22
dipsi: √2 w obu przypadkach
19 sty 18:23
dipsi: prosta przechodąca przez punkt (2, −2) i (−3,3) i odpowiedzią będzie symetralna?
19 sty 18:24
dipsi: −3,−3
19 sty 18:25
ICSP: teraz uprość i dostaniesz coś w stylu :
|z − z1| = |z − z2|
Ponieważ moduł reprezentuje odległosc więc powyższe równanie słownie możemy zinterpretować
następujaco:
"Zbiór punktów których odległośc od punktu z1 jest równa odległości od punktu z2".
Jak się nazywa taka krzywa?
19 sty 18:25
dipsi: symetralna
19 sty 18:28
dipsi: y=−5x−5
19 sty 18:29