wykaż
Bartek: Wykaż że liczba
17
18 − 16
18 jest podzielna przez 11
...
doszedłem to takiej postaci
(17
9−16
9)(17+16)(17
2−17*16+16
2)(17
6−17
3*16
3+16
6)
widzę że w drugim nawiasie wychodzi 33 czyli liczba jest podzielna przez 11, ale nie wiem jak
napisac to poprawnie algebraicznie

nauczyciel na lekcji robi tak, że przyjmuje że nawias to np "k" i dalej pisze 33k = 11*3*k
c.n.d ale co zrobić gdy mam 3 nawiasy? każdy nawias "zastąpić" inną literką?
głupie pytanie, ale mam nadzieję ze otrzymam odpowiedź
19 sty 17:12
ICSP: = 11 * 3 * ... = 11k gdzie k = 3*... ∊ Z
19 sty 17:14
Bartek: a co w miejsce tych kropek wpisać? te nawiasy?
19 sty 17:16
ICSP: 
.
19 sty 17:17
Jack: dokladnie, mozesz napisac że
(179 − 169) ∊ C
i te 2 pozostale tez ∊ C
w sensie
(179 − 169)
↖−−−−−−−−−−−−−−−−↗ <−−taka klamra
∊C
19 sty 17:20
Bartek: okej, dzięki. Miłego dnia
19 sty 17:21
Bartek: i jak zaznacze że należą do całkowitych to mogę tak zapisać czy nie?
= 11*C*3
19 sty 17:23
Bartek:
19 sty 17:34
19 sty 17:34
Jack: jednak dziwnie troche rozbiles chyba twoj ulamek...
ja doszedlem do postaci
33 (174 + (16*17)2 +164)(1712 + (17*16)6 + 1612)
19 sty 17:36
Bartek: Jack − tak właśnie zamierzałem napisać na samym początku ale nie byłem pewny czy to poprawny
zapis

ogólnie chodzi mi tylko o to czy na maturze taki zapis egzaminator uznałby ?
19 sty 17:37
Jack: aczkolwiek to bez znaczenia...niech ktos inny sie wypowie : D
19 sty 17:37
Jack: Jest tu wiele osob co sie moze wypowiedziec : D
19 sty 17:38
Bartek: może dlatego, że teraz mamy wz skr mnożenia do potęgi 3
19 sty 17:38
Jack: wiem tylko ze jak Ci wyjdzie np. 3 to tez musisz napisac ze nalezy do calkowitych bo stracisz
punkty : D
19 sty 17:39
Bartek: dzięki za informacje

chociaż z drugiej strony to przecież logiczne, ale skoro takie wymogi
są, to trzeba się dostosować

ale można poprostu zaznaczyć taką klamerką ? nie trzeba od nowej linijki wypisywać?
19 sty 17:44
Mila:
33*[....]=3*11*k, k∊C
w nawiasie kwadratowym wszystkie pozostałe czynniki dające w wyniku liczbę całkowitą.
19 sty 18:08