Oblicz pochodną
witam: witam mam do obliczenia taką pochodną chodzi mi o rozwiązania krok po kroku bo wynik mam ale za
bardzo nie rozumiem tego

y=4
√x−lnx
19 sty 16:13
Jerzy:
| | 1 | | x − 1 | |
najpierw: (x − lnx)' = 1 − |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 1 | | x−1 | | 2(x −1) | |
y' = 4* |
| * |
| = |
| |
| | 2√x − lnx | | x | | x√x − lnx | |
19 sty 16:16
witam: Ok to się trzyma jakoś reguły pochodnych. Ja mam taki wynik:
4 *
1(x−1)1/2 * (1 −
1x ) =
2 √ (x−lnx) (1 −
1x ) czy to jest dobrze

tam na dole w pierwszym ułamku jest tak (x−1)
12
19 sty 16:29
Jerzy:
to jest dokładnie taki sam wynik, jak mój
19 sty 16:30
witam: ojoj jest pomyłka szkoda że nie moge edytować, ale
po pierwszym ułamku jest jeszcze mnożenie * 12 i potem jest * (1 − 1x)
19 sty 16:31
witam: ok dziękuję
19 sty 16:32
witam: Dobra właśnie zauważyłem po analizie że to to samo
19 sty 16:33