oblicz granice
boro: Granica lim przy n→∞ 1+3+32 + ... + 3n−1 3n
19 sty 15:52
boro: liczebnik: 1+3+32 + ... + 3n−1
mianownik : 3n
19 sty 15:54
Jack: licznik... ; d
suma ciagu geometrycznego... wzor chyba znasz ; D
19 sty 15:56
19 sty 16:03
boro: znam, ale nie moge sobie poradzić z tym zadaniem
dobra odpowiedź to 12
19 sty 16:09
Jack: zgadza sie, bo zly q
n bierzemy
19 sty 16:13
Jack:
a
x = 1 * q
x−1
3
n−1 = 3
x−1
stąd
x = n
więc
| | 1−3n | | 3n −1 | |
Sn = 1 * |
| = |
| |
| | 1−3 | | 2 | |
podstawiajac
19 sty 16:16
boro: dziękuje, już widzę gdzie miałam błąd
19 sty 16:19