pochodne
hero: Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami:
y = x2 ln(x)
x = x2
x = e
po wykonaniu rysunku poglądowego okazuje się, że funkcje te nie ograniczają pola, czy mam
racje a jeśli nie to jak to liczyć?
19 sty 15:39
hero: drugie równanie x=e2
19 sty 15:41
Jerzy:
ograniczają
19 sty 15:44
hero: mam liczyć polę jako górna granica pola (x2)*ln(x) a dolna ? przyjac y=0?
19 sty 15:46
Jerzy:

granice całkowania: <e,e
2> i ∫x
2ln(x)dx
19 sty 15:47
Jerzy:
tak przyjąłem
19 sty 15:48
hero: ale z tego co mi się wydaję liczę całke oznaczoną na tym odcinku a nie pole?
19 sty 15:50
Jerzy:
jeśli nie ma: y = 0 , to rzeczywiście te krzywe nie ograniczaja obszaru
19 sty 15:51
hero: wzór z którego korzystam:
a∫b [f(x)−g(x)]dx
gdzie a to e2, b to e, ale nie wiem za co przyjac f(x) i g(x)
19 sty 15:52
hero: w treści zadania nie ma y=0.
w takim razie dziekuje za pomoc
19 sty 15:53