Rownania i nierownosci
Lazy: Określ liczbę rozwiązań równania x2+4x+1/X2+1=m w zależności od parametru m.
19 sty 15:26
Jerzy:
⇔ x2 + 4x + 1 − mx2 − m = 0 ⇔ (1 − m)x2 + 4x + 1 − m = 0
i masz równanie kwadratowe z parametrem
19 sty 15:41
Jack: | | 1 | |
Jerzy, a co zrobiles z |
| ? |
| | x2 | |
19 sty 15:44
Jerzy:
myślę,że wmianowniku jest: x2 + 1
19 sty 15:45
Jack: a, ja myslalem ze to tak wyglada
a wychodzi na to ze tak :
19 sty 15:45
Lazy: Jerzy mógł byś mi to rozpisać? Bo nićmi po tym że bezmyślnie to przepisz...
19 sty 16:23
Jerzy:
dla 1 − m = ⇔ m = 1 ...mamy jedno rozwiązanie : x = 0
dla m ≠ 1 policz Δ i określaj liczbę w zależności od m
19 sty 16:26