Rownania i nierownosci
Lazy: Wielomian w(X)=x3+Px2+q jest Podzielony przez dwumian x−1, natomiast przy dzielenie przez
dwumian x+2 daje resztę (−6). Wyznacz parametry p,q oraz rozwiąż nierówność w(x)<0.
19 sty 15:25
Jerzy:
W(1) = 0
W(−2) = − 6
i oblicz: p i q
19 sty 15:31
Lazy: Jak to zrobić?
19 sty 16:21
Jerzy:
podstawić za x = 1 oraz x = −2
19 sty 16:22
Lazy: W(1) = 1+p+q
w(−2) = −8+4p+q
1+p+q=0
−8+4p+q=−6
p=−1−q
−8+4(−1−q)+q=−6
P=−1−q
−8−4−4q+q=−6. −3q=6 /:−3
q=−1
P=0
co dalej?
19 sty 16:33
Jerzy:
policzyć dobrze p i q
19 sty 16:36
Jack: jak juz je dobrze wyliczysz(sam uklad ok, tylko w obliczeniach masz blad

)
to podstaw te p i q do wzoru na wielomian
i wtedy w(x) < 0
19 sty 17:13
Lazy: Jak dobrze policzyć p i q? I co potem wstawić w miejsce w(x)
19 sty 17:29
Jerzy:
poprawnie, bo Twoje wyniki są złe
19 sty 17:29