Równia pochyła
Student: Dany jest układ o dwóch ciał o masach m1=1,5kg i m2= 5kg połączony nitką przerzuconą przez
nieważki bloczek. Ciało o masie m2 znajduje się na powierzchni nachylonej pod kątem α=30
stopni do poziomu, natomiast ciało o masie m1 jest zawieszone na nitce (rys2). Masa bloczka
wynosi m2=1kg a jego promień to r= 5cm dodatkowo do ciała o masie m1 została przyłożona siła
zewnętrzna o wartości F=60N. Obliczyć przyśpieszenie układu przyjmując, że współczynnik tarcia
ciała nr 2 o powierzchnię równi wynosi u=0,1. Moment bezwładności bloczka obliczamy ze wzoru
I=1/2Mr
2
http://screenshot.sh/m2eVN7iVI4cq0 tutaj rysunek.
Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie szczególnie rozchodzi mi się o rozkład sił i jak zaznaczyć
kąt alfa pomiędzy rozbitymi siłami proszę o szybką odpowiedź dziękuje i pozdrawiam