przebieg zmienności funkcji
asia: czy ktoś mi pomoże ?): musze zbadać przebieg zmienności oraz narysować wykres funkcji:
f(x)=ln(e+1x )
19 sty 14:16
Jerzy:
1) dziedzina
2) pochodna
19 sty 14:16
asia: dobrze obliczyłam dziedzine?
x≠0 ⋀ x> −1e ⇒ Df=(−1e,+∞)\{0}
19 sty 14:25
Jerzy:
nie .... (ex + 1)*x > 0 ⇔ x ∊ (−∞:1/e) U ( 0,+∞)
19 sty 14:28
Jerzy:
tam ma być: −1/e
19 sty 14:29
asia: faktycznie , nie popatrzyłam ze to jest równanie i pomnożyłam tylko przez x, Dzięki
19 sty 14:39
Jerzy:
teraz pochodna
19 sty 14:39
piotr1973: (log(e+1/x))` = −1/(e x2+x)
nie ma miejsc zerowych więc nie ma ekstremów
19 sty 14:52
piotr1973: zamiast log powinno być ln
19 sty 14:53
piotr1973: limx−>0− log(e+1/x) = ∞
limx−>0+ log(e+1/x) = ∞
limx−>−1/e− log(e+1/x) = −∞
limx−>−1/e+ log(e+1/x) = −∞
limx−>−∞ log(e+1/x) = 1
limx−>∞ log(e+1/x) = 1
19 sty 14:59
piotr1973: poprawka: granice pierwsza i czwarta błędne (poza dziedziną)
19 sty 15:02
Jerzy:
funkcja malejąca
| | 1 | |
asymptoty pionowe: x = − |
| oraz x = 0 |
| | e | |
asymptota pozioma: y = 1
19 sty 15:02
piotr1973: z granic wynikają asymptoty:
pionowe
x=−1/e
x=0
pozioma w −
∞ i w +
∞
y=1
miejsce zerowe f(x):
19 sty 15:06