lokaty bankowe
heliosxd: Bank oferuje lokaty:
a) roczną, oprocentowaną 3,9% rocznie
b) kwartalną, oprocentowaną 4,0% rocznie.
Zapisz odpowiednie wzory pozwalające obliczyć wartości lokaty 8000 zl po 5 latach.
Pokaże ktoś, z której strony ugryźć to zadanie?
19 sty 13:36
Janek191:
K = K0*(1 + p)n
K0 − kapitał początkowy
p − procent dopisywany
n − ile razy dopisywano
K0 = 8000 zł
19 sty 13:43
Jack: a) Kwota ktora wplacasz − K
0
Kwota ktora wyciagniesz po danym czasie − K
K = K
0 (1+0,039)
b)
19 sty 13:53