Proste równanie różniczkowe
Basix25: Witam.
Rozwiąż równanie różniczkowe jednorodne:
y'=
2x+3yx
Chciałam za
yx podstawić u, następnie prawą stronę przerobić na:
2xx+
3yx.
Otrzymałabym y'=2+3u. Następnie chciałam policzyć pochodną:
dydx=
dudxx+u oraz
podstawić. Dalej jednakże nie mam pojęcia co zrobić
chciałam u na jedną stronę i x na
drugą, ale zostaje mi 2, do której nie wiem jak podejść.
Czy pomyliłam metody i powinnam to inaczej rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc
Basix25: właśnie na tym etapie się zatrzymałam...
| −2dx | | du | | 2dx | |
zawsze jak staram się rozdzielić to zostaje mi na przykład: |
| + |
| = |
| i |
| x | | u | | xu | |
nie wiem co zrobić dalej
krótko mówiąc, mam problem z rozdzieleniem zmiennych, głównie przez tą 2, nie mogę się jej
pozbyć
ps.dziękuję za odpowiedź