logarytmy
asia: Xlogx − 10x−logx = 11
19 sty 13:21
Jerzy:
x > 0
podstaw: logx = t
19 sty 13:23
asia: A dalej?
19 sty 13:26
Janek191:
x = 10t
19 sty 13:28
Jerzy:
| | 10 | |
xt − |
| = 11 i podstaw: u = xt i u > 0 |
| | xt | |
19 sty 13:29
Jack: juz tego u nie musi podstawiac...chociaz jak kto woli
ale z
| | 10 | |
xt − |
| = 11 tez bym rozwiazal... |
| | xt | |
19 sty 13:33
piotr1973: t−10/t=11 t>0
x = e
√ln(10) ln(11/2+sqrt(161)/2)
lub x = e
−√ln(10) ln(11/2+sqrt(161)/2)
19 sty 14:09
Eta:
A ja myślę,że asia błędnie zapisała to równanie
A może takie miało być : xlogx+10*x−logx=11
19 sty 14:19
Jerzy:
Witaj
Eta 
no pewnie,że tak
19 sty 14:26
piotr1973: wtedy t =1 lub t=10
stąd odpowiednio x=1 lub x=10
19 sty 14:41
piotr1973: ale gdy jest minus rozwiązanie znacznie ciekawsze
19 sty 14:43
piotr1973:
x=1 lub x=10
a jeszcze dla t=10 x=1/10
czyli trzy rozwiązania
19 sty 14:45