Geometria analityczna
Ola: Witam! Mam problem z następujacym zadaniem: Boki AB i DA rombu ABCD są zawarte odpowiednio w
prostych o równaniach y = − 17x + 397 i y = − 7x + 33 . Napisz równanie prostej zawierającej
przekątną BD tego rombu, jeżeli jego środek ma współrzędne S = (1,2) . Z rownan prostych
wyliczylam x= 4 i y=5 i nie wiem co zrobic dalej
19 sty 12:12
Janek191:

A = ( 4, 5) S = ( 1, 2)
pr AS
Pr BD prostopadła do pr AS przechodząca przez S
19 sty 12:19
Janek191:
Czy dobrze przepisane są te równania ?
− 17 x +397 = − 7 x + 33
10 x = 364
x = 36,4
19 sty 12:22
Ola: czyli prosta Db będzie miała równanie y=−x+1 ?
19 sty 12:31
Ola: żle , ułamki mi nie wskoczyly mialo tam byc −1/7x +39/7 , przepraszam
19 sty 12:33
Janek191:
A równanie II prostej ?
19 sty 12:35
19 sty 12:35
Janek191:
Źle obliczyłaś b
19 sty 12:37
Janek191:
y = x + 1
więc
y = − x + b S = ( 1, 2)
więc
2 = − 1 + b ⇒ b = 3
Odp. y = − x + 3
============
19 sty 12:38
Ola: Dziękuję za pomoc
19 sty 14:08