Równanie kwadratowe z parametrem
Vuko: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma kwadratów rozwiązań równania
x2−(m−3)x+m=0 pomniejszona o 9 osiąga najmiejszą wartość. Ile ta wartość wynosi?
19 sty 11:35
Jerzy:
1) Δ > 0
2) g(x) = x12 + x22 − 9 = (x1 + x2)2 − 2x1*x2 .. i szukamy minimum
19 sty 11:37
Vuko: Dzięki Jerzy
19 sty 11:39
Vuko: Ale jak szukamy minimum? Nie mam określonego przedziału, w którym minimum musi się zawierać.
19 sty 11:40
Jerzy:
ad 2) Jaką masz funkcję g(m) ?
19 sty 11:57
Jerzy:
szykasz tylko tam, gdzie spełniony jest pierwszy warunek
19 sty 11:58
Vuko: wychodzi mi coś takiego:
Δ>0 <=> xe(−∞,1) i (9,+∞)
gdzie mam tutaj szukać wartości najmniejszej dla g(m) skoro przedziały nie są domknięte?
19 sty 12:07
Jerzy:

g(m) = m
2 − 8m szukasz minimum w przedziale (0,1) ... patrz wykres
19 sty 12:14
Jerzy:
masz rację , rzeczywiście nie ma jak znaleźć minimum

jedynie co można zrobić, to przyjąć: Δ ≥ 0 ( nie ma mowy o różnych pierwiastkach )
i wtedy g
min = g(1)
19 sty 12:19
Vuko: ja też tak myślałem, w odpowiedziach jest napisane że jest to g(4)=16
19 sty 12:49
Jerzy:
no to jest katastrofa w odowiedziach, bo co prawda g(4) = − 16 to minimum, ale m = 4
nie spełnia 1 warunku, czyli nie ma dwóch pierwiastków
19 sty 12:51
Janek191:
Δ = ( m −3)
2 − 4*1*m = m
2 − 6 m + 9 − 4 m = m
2 − 10 m + 9
m
2 − 10 m + 9 > 0
Δ
m = 100 − 4*1*9 = 64 p{Δ
m) = 8
m ∊ ( −
∞; 1) ∪ ( 9 , +
∞ )
x
12 + x
22 − 9 = ( x
1 + x
2)
2 − 2 x
1*x
2 − 9 = (m −3)
2 − 2*m − 9 = m
2 − 6m + 9 − 2m − 9
f(m) = m
2 − 8 m = m*( m − 8)


19 sty 13:05