Reszta z dzielenia wielomianu w trzeciego stopnia
Zuzia: Reszta z dzielenia wielomianu w trzeciego stopnia przez dwumian (x+1) jest równa −8. Liczby −2
i 3 są pierwiastkami tego wielomianu, a jego wykres przechodzi przez punkt (−,−24). Wyznacz
wzór wielomianu w i podaj zbiór argumentów, dla którcyh przyjmuje on wartości ujmemne.
Doszłam do tego, że wyraz wolny = −24, ale co dalej?
19 sty 10:49
Kacper: W(x)=p(x)*q(x)+r(x)
Pomoże?
19 sty 10:51
Zuzia: Niezbyt, to sama wiem, zastanawiałam się,czy można to zrobic schematm Hornera?
19 sty 10:53
henrys: przez jaki punkt przechodzi wielomian?
Zapisz go w postaci W(x)=a(x+2)(x−3)(x−b)
19 sty 10:57
Zuzia: A, mój błąd punkt (0,−24)
19 sty 11:00
Jerzy:
W(0) = − 24
19 sty 11:01
henrys: no i masz
W(−1)=−8
W(0)=−24
19 sty 11:02
Zuzia: Dziękuję bardzo

! Wyszło

wzór−−> w(x)= 2x
3 + 2x
2 − 16x − 24
19 sty 11:10
henrys:
19 sty 11:12