Plisssss o szybkie rozwiązanie tego zadania
nika: Tworząca stożka ma długość 10 cm , a jego pole powierzchni całkowitej wynosi 96 pi cm .
a) oblicz objętość stożka ,
b) wyznacz sinus kąta nachylenia tworzącej stożka podstawy ,
c) podaj miarę kąta rozwarcia stożka .
19 sty 10:38
dero2005:
l = 10
P
c = πr(r+ l) = 96π
r
2+10r−96=0
r = 6
h=
√l2. − r2=8
(2r)
2 = 2l
2−2l
2cosβ
cosβ=0,28
19 sty 10:52
nika: dzięki
19 sty 10:56
Janek191:
l = 10 cm
P
c = P
p + P
b = π r
2 + π r*l = 96 π / : π
r
2 + r*l = 96
r
2 + 10 r − 96 = 0
Δ = 100 − 4*1*(−96) = 100 + 384 = 484
√Δ = 22
r = 6 cm
a)
r
2 + h
2 = l
2 ⇒ h
2 = l
2 − r
2 = 100 − 36 = 64 ⇒ h = 8
h = 8 cm
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| π r2*h = |
| π*62*8 = 96 π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V = 96 π cm
2
===========
b)
=========================
| | 6 | | 3 | |
c) sin δ = U{r]{l} = |
| = |
| = 0,6 |
| | 10 | | 5 | |
δ ≈ 37
o
więc
β = 2 δ ≈ 2*37
o = 74
o
==================
19 sty 11:03
nika: dzięki
19 sty 11:14