?????
emilia: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest 8 razy większe od sumy
pól podstaw. Zapisz objetosc tego graniastosłupa jako funkcje długości krawędzi podstawy
19 sty 09:12
Jerzy:
V = a3
19 sty 09:17
emilia: Jak to rozpisać

?
19 sty 09:18
Jerzy:
| | a2√3 | | a*4√3 | |
3*a*H = 8*2* |
| ⇔ H = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | a2√3 | | a*4√3 | |
V = |
| * |
| = a3 |
| | 4 | | 3 | |
19 sty 09:22
19 sty 09:23
Jerzy:
literówka .. w pierwszej linijce w pierwszym mianowniku oczywiście 4
19 sty 09:26
piotr1973: Pole trójkąta równobocznego:
a nie:
19 sty 09:29