2 całki nieoznaczone do obliczenia.
Loreado: Cześć, mam problem z 2 całkami:
1)∫(x+5)do potegi 10dx
2)∫√(x+2)dx
Mógłby ktoś je zrobić? W sumie sam je obliczyłem, ale wydaje mi się, że mam źle, także
chciałbym to zweryfikować.
19 sty 00:10
Eta:
1/ x+5=t dx=dt
| | t11 | | (x+5)11 | |
∫t10dt= |
| +C = |
| +C |
| | 11 | | 11 | |
19 sty 00:39
Eta:
2/ analogicznie jak 1/
√x+2= (x+2)1/2 x+2=t dx=dt
∫t1/2dt = .............
19 sty 01:03
Loreado: Dziekuje, w 1 przykładzie pomyliłem się z pochodną (x+5) i wyszlo mi x z tego(zamiast 1,w sumie
nie wiem czemu, chyba zmeczony jestem..) i w ogolnym rozrachunku (x+5)
10/11 +c a nie
(x+5)
11/11 +c
| | 2 | |
2)∫t1/2 obliczyłem teraz i wyszedł mi wynik |
| (x+2)3/2 +C |
| | 3 | |
Dzięki za pomoc.
19 sty 01:23