Rozwiąż równanie
Shimizo: |x3 − x2| = x
Dalej robię:
x3 − x2 = x V x3 − x2 = −x
x3 − x2 − x = 0 V x3 − x2 + x = 0
x(x2 − x − 1) = 0 V x(x2 − x + 1) = 0
x = 0 V Δ = 1 + 4 V x = 0 V Δ < 0
√Δ = √5
x1 = (1+√5)/2
x2 = (1−√5)/2
Odpowiedź do zadania: x∊{0; (1+√5)/2}
Co robię źle? Dlaczego x2 nie będzie pierwiastkiem tego równania?
18 sty 23:10
Eta:
założenie prawa strona ≥0 ⇒ x≥0
18 sty 23:12
Shimizo: Wielkie dzięki! Zupełnie tego nie zauważyłem, teraz już będę zwracał na to uwagę!
18 sty 23:14
Eta:
18 sty 23:21