Pochodna
Michał: Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej
18 sty 22:48
Kacper:
Napisz to po ludzku.
18 sty 22:50
Michał: Przepraszam, jestem pierwszy raz na tym forum
Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej
18 sty 22:57
TMS: W to x ?
18 sty 23:06
Michał: Tak, możemy przyjąć, że W to x
18 sty 23:09
Eta:
| | 80 | | 2 | | 80 | |
f'(x)= −2x−3/2+ |
| = − |
| − |
| |
| | x2 | | x√x | | x2 | |
18 sty 23:26
Michał: Mam to później przyrównać do zera i obliczyć x. W miarę możliwości proszę ponownie o pomoc z
obliczeniem
18 sty 23:28
Michał: up
19 sty 11:13
Michał: up
19 sty 11:19
Jerzy:
doprowadź pochodną do postaci ułamka
19 sty 11:20
Jerzy:
| | 2√x − 4√x + 80 | |
f'(x) = |
| |
| | x2 | |
f'(x) = 0 ⇔ 2
√x = 80 ⇔
√x = 40
19 sty 11:31