2
TMS: ile będzie |a+bi|
√a2−b2
czy
√a2+b ?
chodzi mi o to i czy będzie b2i2 czyli b2*−1 ?
18 sty 22:40
ICSP: √a2 + b2
18 sty 22:57
TMS: Mam coś takiego
|z|=2(z−1)
|a+bi|=2(a+bi−1)
√a2+(bi)2=(2a+bi−2)2
a2+b2=4a2+4abi+4
4abi=0
i nie wiem co dalej ?
18 sty 23:05
TMS: przyjąć do drugiego równania że albo a=0 albo b=0 ?
18 sty 23:05
ICSP: Nie znasz definicji modułu.
18 sty 23:08
TMS: Co jest nie tak ?
18 sty 23:10
TMS: że (i) jest niepotrzebne w module ?
18 sty 23:13
ICSP: |a + bi| ≠ √a2 + (bi)2.
Na początku przeczytaj dokłądnie treść wykładu a potem zabieraj się za rozwiazywanie zadań.
18 sty 23:15
TMS: |a+bi|=√a+b2
tak robilem tylko niepotrzebnie to i napisalem
18 sty 23:16
TMS: √a2+b2
18 sty 23:16
ICSP: Dodatkowo nie znasz wzorów skróconego mnożenia.
18 sty 23:17
TMS: faktycznie
4a2−b2−8a+4abi−4bi+4
teraz dobrze ?
18 sty 23:33
Mila:
z=x+iy, x,y∊R
|z|=2*(z−1)
Lewa strona jest liczbą rzeczywista , to prawa też musi być liczbą rzeczywistą,⇔y=0
|x|=2*(x−1), x−1≥0, x≥1
x=2(x−1)
x=2x−2
x=2
z=2
===
18 sty 23:40
TMS: i to koniec ?
18 sty 23:54
Mila:
KONIEC.
19 sty 00:00
TMS: a ja się tyle głowiłem z tym zamienianiem,
a jak by się podstawiło z=a+bi to też by wyszło ?
19 sty 00:06
Mila:
Też, ale dużo więcej rachunków, można się pomylić.
z=x+iy, x,y∊R
x2+y2=4*(x+iy−2)2
x2+y2=4*(x2−y2+4+2xyi−4x−4iy)
x2+y2=4x2−4y2+16+8xyi−16x−16iy
pogrupuj część rzeczywistą i urojoną to wyjdzie.
19 sty 00:14
TMS: dziękuję serdecznie.
19 sty 00:29